Noutăți

10 Lucruri pe care nu le știai despre Paște

lazy • Full Stock

Din an în an, statutul sărbătorii de Paște în mintea oamenilor s-a înrădăcinat ferm ca fiind cea mai strălucitoare și cea mai importantă sărbătoare a creștinilor ortodocși din întreaga lume. Acesta este principalul eveniment al anului pentru ortodocși. Cu toate acestea, în țările europene, Paștele are o semnificație mai laică decât cea religioasă. Această sărbătoare pentru majoritatea cetățenilor este o ocazie și un prilej de a ne bucura, împreună cu rudele și prietenii, în primăvară și renașterea însoțitoare a naturii.

În România această sărbătoare poartă o haină mult mai specială. Însă, cu toate acestea spuse, am descoperit că înafară de faptul că vopsesc ouă și sărbătoresc mulți nu știu o grămada de lucruri importante și interesante despre acest eveniment.
Full Stock a colectat 10 lucruri curioase despre Paște pe care cu siguranță nu le știai.

Sărbătoarea este asociată cu multe mituri, legende și fapte, obiceiuri ale sărbătorii, dintre care majoritatea prezintă un interes deosebit, indiferent de religia unei persoane.

1. În ROMÂNIA 💙💛❤️

Paștele în România
 • Paștele este una dintre cele mai populare sărbători pentru români. În ceea ce privește numărul de oameni care o sărbătoresc, această sărbătoare se situează cu siguranță pe locul trei – după Anul Nou și propria zi de naștere.
  Românii se întâlnesc cu familiile și își dăruiesc cadouri.

2. Ce simbolizează ouăle vopsite? 🧐

Ouăle colorate de Paște
 • Sunt mai multe legende care explica de ce se vopsesc ouăle de Paște și de ce ele au devenit simbolul sărbătorii. O să enumerăm câteva în dependență de zonele pe de pe glob.
  Izvoare istorice şi arheologice certe atestă, cu multe secole înainte de apariţia creştinismului, obiceiul unor popoare de a face cadou ouă colorate la marile sărbători sezoniere.

  1. În România și alte țări creștin ortodoxe (ca Moldova, Rusia, Ucraina) oul colorat şi împodobit a devenit simbolul Mântuitorului care părăseşte mormântul şi se întoarce la viaţă, precum puiul de găină ieşit din găoace.

   O legendă spune că Maica Domnului, care venise să-şi plângă fiul răstignit, a aşezat coşul cu ouă lângă cruce şi acestea s-au înroşit de la sângele care picura din rănile lui Iisus. Domnul, văzând că ouăle s-au înroşit, a spus celor de faţă: „De acum înainte să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi”.

  2. În Italia și nu numai, obiceiul de a picta ouă este asociat cu numele împăratului roman Marcus Aurelius.

   Legenda spune că în ziua în care s-a născut Marcus Aurelius, una dintre găinile mamei sale ar fi depus un ou marcat cu buline roșii. Fericitul augur a fost interpretat ca nașterea viitorului împărat. Din 224, a devenit un obicei pentru romani să-și trimită ouă pictate ca o felicitare reciprocă.

  3. Franța nu a rămas nici ea în urmă și în istoriile acestui popor la fel se regăsesc legende despre ouăle vopsite.

   Istoria leagă acest obicei de numele regelui francez Louis Saint, inspiratorul cruciadelor. Eliberat din captivitate, se pregătea să se întoarcă în patria sa. Înainte de plecarea sa, a fost organizat un ospăț, la care, printre alte feluri de mâncare, erau ouă vopsite în diferite culori.

  4. În America Paștele este sărbătorit ca și cum ar fi un carnaval . În marile orașe, de la New York la New Orleans , oamenii poartă costume și șepci colorate , participând la parade și mascarade .

   Tradiția de ouă colorate se trage din Europa. Vânătoare de ouă . Potrivit unei legende, de fapt, un sprit ascunde ouă colorate și alte din plastic pline de bomboane și ciocolată în case, școli, parcuri și grădini. La copii , fiecare cu un coș, trebuie să găsească cât mai multe posibil, literalmente merge la vânătoare. Cine găsește cel mai mult câștigă un premiu.

3. Cozonacul și pasca – Apariție. Simbol. 🌈

lazy • Full Stock
 • Pasca este simbolul pâinii Paștelui, un atribut de neînlocuit al sărbătorii a apărut de fapt mult mai devreme decât apariția creștinismului în sine. În Vechiul Testament, nu există nicio mențiune despre pască sau despre ritualurile asociate acestuia. Toate acestea se datorează faptului că istoria cozonacului de Paște datează din vremurile mult mai vechi. Multe popoare aveau obiceiul – să coacă pâinea primăvara și să o sacrifice pământului. Ritualul era dedicat zeilor fertilității.
 • În România forma cozonacului tradițional de Paște seamănă cu o biserică cu cupolă. Nu este de mirare că pe crustă se obișnuiește să se înfățișeze o cruce (de obicei acest obicei se mai întâlnește în sate și o asemenea cozonac nu vei găsi în magazine). Pasca este o coptură  specială și uneori este dificil de explicat de ce pâinea de drojdie făcută de Paște poate fi păstrată mult timp fără să se usuce sau să devină mucegăită.

  În tradiția ortodoxă astăzi, cozonacul de Paște personifică în mod tradițional modul în care Hristos a mâncat pâine cu ucenicii săi, astfel încât aceștia să creadă în învierea Lui. Brânza de vaci de Paște se face sub forma unei piramide trunchiate ce semnifică mormântul învierii.

4. Paștele și iepurile? 🐇

lazy • Full Stock

Pentru catolici și nu numai, simbolul Paștelui este iepurașul pascal. În multe țări europene, copiii cred că datorită comportamentului lor exemplar, Iepurașul de Paște vine în ajunul sărbătorii și pune ouă colorate în cuib. Cuibul (sau coșul) trebuie pregătit în prealabil într-un loc retras. Copiii își foloseau de obicei pălăriile în acest scop, așezându-le în magazii, hambare și alte zone izolate. Sosirea iepurelui minune este aproape la fel de nerăbdătoare ca vizita lui Moș Crăciun.
Un iepuraș bun de Paște are un clopot pe gât. În ajunul Paștelui, acest personaj cu urechi poate fi găsit peste tot și sub diferite forme. Iepurii sunt din ciocolată, marțipan și alte materiale delicioase, sunt cusute din pluș și blană, mulate din lut. Ornamentul „Iepure” împodobește multe articole de Paște: fețe de masă festive, șervețele, feluri de mâncare. Și, desigur, cărți poștale.

😁În mod surprinzător, mai mult de 75% dintre catolici mănâncă în primul rând urechile iepurașilor de ciocolată.

5. Artă de milioane - inspirată din Paște 🖼

lazy • Full Stock
 • Tema Paștelui a inspirat mulți mari artiști. Adevărata capodoperă a fost „Ouăle de Paște” ale lui Peter Carl Faberge, poate cel mai faimos bijutier din toate timpurile și popoarele. De exemplu, în produsul „Crinul Văii” se află un mecanism, la „lansarea” căruia trei portrete mici ale împăratului Alexandru și ale celor două fiice ale sale apar și se scot din ou. Din 1883, autocratul a comandat anual soției sale un set de ouă prețioase festive pentru Paște.

Însă când vorbim de milioane cu siguranță avem un mare câștigător. Oul Faberge ”Rothschild” a fost vândut la o licitaţie, de către Casa Christie’s, în 2009, pentru 18.5 milioane de dolari.

6. Cel mai mare ou de Paște din lume 🤯

Oul gigantic
 • Cel mai mare ou de Paște din lume este cel situat în orașul Vegreville, în provincia Alberta (Canada).
  Acest ou cântărește aproape 2 tone și are aproximativ 8 metri lungime!

7. Paștele în bani 💲

lazy • Full Stock
 • Cadouri în valoare de cel puțin 20 de miliarde de dolari sunt achiziționate în fiecare an în întreaga lume de Paște și aproximativ 40 de miliarde de dolari sunt cheltuiți de pentru produsele alimentare necesare unei mese de sărbători pe cinste! Anul trecut românii au cheltuit în medie, pentru mâncarea și cadourile de Paște, cca 500 de lei. 

8. Cojile de ouă roșii 🌳

lazy • Full Stock
  • Copacii din gradina casei ornati cu oua, ca brazii de Craciun
   În unele sate din Ronia și R.Moldova , cojile de ouă se aruncă în drumul țării ca să fie cu spor la ouat, așa cum umblă pe drum trecătorii. In unele sate cojile de oua înroșite se aruncă pe apă ca sa fie cu spor găinile la ouat cum umbla apa pe vale de cu spor. In Surdești, spre exemplu, sat aparținător de comuna Sisești, încă se mai obișnuiește să se arunce cojile de la ouăle vopsite in drum, la fel cum se obișnuiește ca pomii din fața casei să fie împodobiți, asemenea unui brad de Crăciun cu globuri, cu ouă din care este scos albușul si gălbenușul.

Un obicei foarte curios este prezent și în sate din Republica Moldova. În Taraclia din raionul Căușeni ouale golite de conținut ornează copacii din grădini pentru sporul rodului lor, acest lucru argumentează funcțiile fertilizatoare ale oului.

9. Cea mai mare pască din lume 🤓

cea mai mare pască din lume și cel mai mare cozonac de paște
 • Cel mai mare cozonac de Paște din lume a fost creat de Fundația Sf. Ecaterina. La Ekaterinburg. De Paște, în 2019, au copt o prăjitură cu o greutate de 3.796 kg, adică cu aproape o tonă mai mult decât recordul anterior. Se știe că fabricarea tortului de Paște a luat 22 de mii de ouă, 300 kg de unt și 2 tone de făină.

10. Spălatul cu ouă roșii 🌊

spălatul cu ouă roșii de paște
 • În prima zi de Paște, de dimineață, în satele din România și R.Moldova (ceea ce arată că aceste două popoare au un trecut comun bazat pe tradiții și datini asemănătoare) – se practică așa numitul ritual de spălare  cu ouă. Se ia ”apă neîncepută” – adică neatinsa după scoaterea ei din fântână – în care se punea un ban de argint, un fir de busuioc si un ou. Întreaga familie se spală pe față cu această apă, existând credința că în acest fel fiecare va fi tare ca banul, frumos ca oul și căutat ca busuiocul (ceea ce arată încă odată vechimea acestei tradiții ce datează încă de pe vremea când busuiocul era ceva foarte întrebat și căutat).

Și cel mai important, Paștele este sărbătoarea comună a multor neamuri. Ne leagă și ne adună – fiți mai buni în aceste zile și dăruiți bucurii celor dragi.

Distribuind lucruri bune, utile și frumoase – facem lumea mai bună

Postări asemănatoare

Lasă un răspuns