Părinți-Copii

6 greșeli fatale pe care le fac toți acei părinți buni

Cum trebuie să te comporți cu copii ca să fii unul dintre părinți buni

🟢Timp de citire: 5 min.🕓|

Chiar și acei părinți buni greșesc uneori, fac lucruri greșite sau spun cuvinte greșite. Consecințele unor astfel de acțiuni pot fi catastrofale.

Full Stock a colectat 6 dintre cele mai frecvente greșeli parentale. Sperând… Dar uneori, dorind să-și protejeze copiii, părinții exagerează. Vezi topul din 6 greșeli și recomandări ca să fii nu doar un părinte bun ci un părinte perfect ce e prietenul copilului său.

Greșeala 1: excesul de protecție parentală 🧐

aveti grijă ce si cum le spuneti copiilor
 • Desigur, este întotdeauna necesar să vă amintiți despre siguranță și să spuneți copilului despre tot ce trebuie să știe pentru a se proteja dacă e nevoie. Dar uneori, dorind să-și protejeze copiii, părinții merg prea departe.
 • Dacă intimidați prea des și fără niciun motiv copiii cu povești despre străini răi, animale periculoase care trăiesc pe străzile orașului sau altceva, copilul își va aminti că lumea este plină de lucruri neplăcute și este probabil să se retragă în sine. Dacă doriți să vă informați copilul despre regulile de siguranță, faceți aceasta în mod intenționat și anume în momente de genul: înainte de a merge la plimbare sau într-un anumit loc unde îi arătați exact situația și nu o generalizați.
 • O metodă sigură, practicată de acei părinți buni, pentru a ști permanent unde sunt copii este de ai monitoriza fără ca ei s știe. Spre exemplu mii de români au început să folosească ceasurile inteligente pentru a avea contact cu copilul în permanență.

  Astfel copilul nu e deranjat și frustrat iar părinții au toată informația despre copil chiar în telefoanele lor. Ba mai mult în unele școli din România, după cazurile de dispariție a copiilor din ultima vreme, a devenit chiar obligatoriu acest dispozitiv.
  Puteți vedea mai multe despre ceasul pentru monitorizarea copiilor aici.Ceasul oferă o mulțime de posibilități ce ajută părinții să fie liniștiți știind unde se află copilul lor și chiar să vadă ce se întâmplă în jurul. La fel în caz de necesitate părintele poate apela copilul.
  Copii la rândul lor pot să comunice direct de pe ceas cu părinții, fie prin mesaje audio sau prin appel direct.
  O altă funcție ce vă va păstra liniștea este butonul SOS care permite copilului în caz de urgență să cheme ajutor.

  Vă întrebați cum e posibil ? E simplu, organizațiile mondiale de protecție a copiilor au aprobat o serie de gadgeturi ce permit părinților să își monitorizeze copii. Ceasul se sincronizează cu telefonul părintelui astfel încât să aibă acces permanent.
  Este, după părerea multor experți una dintre cele mai moderne și eficiente metode de a proteja copii fără a îi face să se teamă să interacționeze cu lumea înconjurătoare.

Greșeala 2: evidențierea copilului dintre semenii săi 🌟

faceți copilul să înțeleagă că toți oamenii sunt valoroși - nu doar el
 • Da, copilul dvs. este cel mai bun și mai iubit și vreți să îl protejați ca niște părinți buni. Nu uitați însă că sunteți un exemplu de comportament pentru copil. Prin urmare, dacă nu manifestați un interes egal nu numai pentru copiii dvs., ci și pentru prietenii lor, consecințele s-ar putea să nu fie foarte bune. Va fi dificil pentru copil să dezvolte empatie și să comunice cu colegii.

Greșeala 3: îi sari mereu în ajutor (chiar și când nu cere) 👥

ajută copilul dar lasăl și pe el să facă lucruri de unul singur
 • La aproape orice vârstă, un copil este capabil să facă față anumitor sarcini care sunt în puterea sa. Dar adulții uită adesea despre asta. De îndată ce apare o problemă, acei părinți buni și îngrijitori se grăbesc imediat să pună copilul în zona de siguranță și rezolvă singuri problema. În acest moment, copilul înțelege clar: nu ar trebui să fie responsabil pentru acțiunile sale, deoarece mama și tata vor veni oricum în salvare.Deci, indiferent ce se întâmplă, nu vă grăbiți să remediați singur tot. Dacă copilul a făcut ceva (a spart fereastra unui vecin sau s-a certat cu un prieten), așezați-vă și discutați cu calm cum poate el însuși să încerce să remedieze totul.

Greșeala 4: folosirea stereotipurilor 🤫

lasă copilul să fie așa cum este el, nu îi impune idei stereotipice
 • Copilul tău abia începe să se cunoască pe sine și pe lumea din jur și la moment nu știe ce poate și ce vrea să fie. Aceasta înseamnă că toate drumurile sunt deschise în fața lui.Uneori, atunci când comunicăm cu un copil, recurgem adesea la construcții stabile de vorbire, cum ar fi „Bărbații nu plâng”, „Fetele nu vorbesc așa” sau „Băieții deștepți nu se comportă așa”. Aceste fraze aparent inofensive pot face copiilor tăi o treabă foarte proastă. Copilul va începe să creadă că ar trebui să trăiască conform regulilor stabilite de altcineva, chiar dacă nu-i plac. Copilul trebuie protejat de factorii negativi și stereotipici astfel își va căpăta individualitatea.

Greșeala 5: învățarea suprimării emoțiilor 😡

dacă copilul manifestă diferite emoții lăsați-l să le arate apoi încercați să aflați ce s-a întâmplat
 • Este destul de normal ca un copil, un adult, precum și toți acei părinți buni să aibă emoții complet diferite: atât pozitive, cât și negative. O interdicție părintească împotriva manifestării emoțiilor precum furia, frustrarea sau frica îi învață pe copii să nu facă față problemei, ci pur și simplu să pretindă că nu există.Nu interzice niciodată copiilor să plângă, să țipe sau chiar să facă esterică. În schimb, purtați o conversație confidențială cu aceștia și discutați de unde provin emoțiile negative și cum să facilitați ca copilul dvs. să le facă față.

  O metodă de a înțelege de ce uneori copilul e trist sau din contra e prea distrat e să știți ce a făcut înainte de a manifesta emoțiile. Puteți face asta foarte simplu cu un dispozitiv de monitorizare a copiilor. Vedeți un exemplu de asemenea dispozitive aici.

Greșeala 6: Părinți buni prea încrezuți că își cunosc copii mai bine decât ei înseși 🧸

lasă copilul să ia deciziile ce țin de viitorul lui, ajutăl cu sfaturi dar nu i le impune
 • Copilul crește și se schimbă cu cu fiecare zi tot mai mult. Astăzi nu mai este acel pici cu care te jucai  acum un an. Și toți părinții trebuie să fie pregătiți pentru faptul că la un moment dat copiii săi se pot schimba dincolo de recunoaștere, pot deveni complet diferiți de ceea ce au fost odată.Ce să facă? În niciun caz nu trebuie să vă supărați și să nu începeți tiradele din seria „Cum te-ai schimbat!” Doar nu încetați să fiți interesați de noutățile din viața copilului dvs., să comunicați de la inimă la inimă cu el și să descoperiți trăsături noi și uimitoare ale acestei persoane mici, dar deja maturizate.

Și cel mai important, tratați-vă copiii așa cum vreți să fiți și voi tratați. La urma urmei, fiecare adult a fost odată un copil.

Distribuind lucruri bune, utile și frumoase – facem lumea mai bună

Postări asemănatoare

Lasă un răspuns