Noutăți

Variola maimuței. Deja în România? Simptome și metode de protejare.

Variola maimuței poate ajunge și în România.

În 1980, OMS a anunțat că variola maimuței a fost eradicată la nivel global. Dar virusul este încă stocat în laboratoare, iar în cazul în care accidental sau intenționat reinfectează pe cineva, există un vaccin și planuri de a limita răspândirea bolii.

Din cauza focarului, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a convocat un grup de experți de top pentru a discuta această situație de urgență.

Ce fel de boală este variola maimuței?🦍🐒🦧

Ce fel de boală este variola maimuței

Această boală misterioasă este cauzată de un virus din grupul poxovirusului, care include și virusurile varicelo-zosterice . Poate nu e clar căci sunt termeni științifico-medicinali însă ce trebuie să știi este că variola maimuței nu este o boală nouă.

Virusul a fost descoperit în 1958 la maimuțe ținute într-un vivarium într-un laborator danez, de unde și numele. Cu toate acestea, maimuțele nu sunt principalul rezervor natural al virusului: se poat infecta, dar gazdele preferate ale agentului patogen sunt diferite rozătoare africane.

De atunci, cazurile de infecție cu virusul maimuței au apărut rar, dar în mod regulat, în Congo și în țările învecinate iar în 2003, variola maimuței s-a dezvoltat la oamenii din afara continentului african. Focarul a avut loc în statul american Texas, unde 47 de persoane au fost infectate.

De atunci, virusul a fost detectat la oameni din Israel, Singapore, SUA și Marea Britanie, dar toate cazurile au călătorit în Africa cu puțin timp înainte de apariția simptomelor. Nu a fost observată răspândirea independentă a infecției între populație, fără o legătură clară cu importul din țările endemice pentru virus.

Simptomele la infectarea cu variola maimuței

Simptomele la infectarea cu variola maimuței

Simptomele bolii seamănă cu cele ale variolei naturale, dar evoluția este mai blândă.

  • La sfârșitul perioadei de incubație asimptomatică, febra crește, ganglionii limfatici se umflă, capul și mușchii încep să doară.
  • Câteva zile mai târziu, pe corp apare o erupție cutanată caracteristică, care se transformă în papule pline cu lichid.
  • Treptat, papulele se usucă, devin acoperite cu o crustă, care în cele din urmă dispare.
  • În medie, boala durează de la 2 până la 4 săptămâni.

Infecția apare prin contact strâns, atunci când fluidele biologice ale pacientului, în special lichidul din papule, ajung pe pielea sau mucoasele altei persoane.

În plus, este posibilă infecția prin fomite, adică obiecte care conțin și fluide biologice care conțin virusul. Rata mortalității pentru variola maimuțelor variază de la 3% pentru tulpina din Africa de Vest la 11% pentru tulpina din Africa Centrală.

ATENȚIE MARE: în cazul în care aveți careva din simptome sau presupuneți că ceva este în neregulă și toate indiciile duc spre variola maimuței atunci adresațivă medicului de urgență.

Ce este neobișnuit la noul focar de variolă a maimuțelor?

Ce este neobișnuit la noul focar de variolă a maimuțelor

Actualul focar al virusului maimuței diferă net de cele precedente tocmai prin faptul că toți bolnavii, cu excepția pacientului numărul unu, nu au călătorit în Africa și, se pare că nu au intrat în contact cu cei care s-au întors recent de acolo.

Mai mult, marea majoritate a primilor pacienți au fost homosexuali. Acest tipar neobișnuit i-a determinat pe unii experți să speculeze că poate virusul s-a schimbat și a dobândit capacitatea de a fi transmis pe cale sexuală.

1. O treime din decesele cauzate de variola maimuței sunt copii sub 10 ani

2. Chiar și vaccinarea după contactul cu o persoană infectată reușește să demareze procesul de producere a anticorpilor.

Cum stă România la acest capitol

Cum stă România la capitolul variola maimuței

Ministerul Sănătății al României afirmă că în România nu sunt cazuri de variola maimuței și se pare că nici simptome apropiate nu au fost depistate. Cu toate acestea pe internet au apărut careva informații precum că în Rădăuți o femeie de 49 de ani ar avea această boală, însă s-a adeverit că nu este nici o legătură, ne spun cei de la minister.

Reprezentanții ministerului sănătății vin cu precizări și ne spun că variola maimuței nu se răspândește atât de ușor de la om la om și că este nevoie de un contact destul de apropiat pentru a fi infectat.

Prin mucoasele lezate sau prin piele, ochi, gură sau nas, tractul respirator sau fluide corporale – astfel se poate răspândi și intra în organismul uman virusul maimuței.

Biroul Regional pentru Europa al OMS a creat un material informativ la tema variola maimuței pe care îl puteți vedea aici și care a fost publicat de Ministerul Sănătății al României.

lazy • Full Stock

Postări asemănatoare

Lasă un răspuns